Stichting het Groene HartHuys wil vanuit kunst, cultuur en historie het Groene Hart als bijzondere regio op de kaart zetten door vanuit deze drie disciplines stad en platteland, en al haar inwoners, samen te brengen. Wij geloven in de kracht van kunst, cultuur en historie. Het kan publiek inspireren, motiveren en op verrassende ideeën brengen die een positieve uitwerking hebben op bijvoorbeeld innovaties van het gebied. Kunst, cultuur en historie hebben het in zich om het leadergebied op nieuwe en andere manier op de kaart te zetten en die mogelijkheid grijpen wij aan met dit project: de Groene Hartdagen. Uitgangspunt en basis van het project is een openbaar toegankelijk online platform waarbij alle culturele, artistieke en historische organisaties uit het gebied zich kunnen aansluiten, inzicht krijgen in elkaars organisatie en met elkaar informatie en ideeën uitwisselen. We creëren hiermee een openbaar toegankelijke ontmoetingsplek. De daadkracht en zichtbaarheid van het netwerk dat daarmee ontstaat, ondersteunen we met een praktische toolkit en de jaarlijkse overkoepelende Groene Hartdagen met activiteiten voor het grote publiek. Los daarvan kunnen geïnteresseerden door het jaar heen hun eigen ‘Groene Hartdagen’ samenstellen op basis van door hen geselecteerde activiteiten van deelnemende organisaties
Plan
We willen onderlinge relaties tussen organisaties op het vlak van kunst, cultuur en historie in het Groene Hart (leadergebied) initiëren, inhoud geven en duurzaam ontwikkelen. Daarmee een publiek netwerk opzetten die ideeën uitwisselen, gezamenlijk activiteiten ontwikkelen, activiteiten delen en het netwerk laten groeien. Het netwerk wordt online zichtbaar en openbaar toegankelijk via een platform. Dit is geen gewone website, maar een levendige ontmoetingsplek die in beweging is en actueel blijft. Bijvoorbeeld doordat er nieuwe organisaties bijkomen en actuele thema’s worden besproken.
De kracht van het platteland is steeds het uitgangspunt. We kiezen thema’s kiezen die direct geworteld in onze herkomst en ons gebied zijn. We willen agrarisch-historische thema’s zoals water en bodemsamenstelling laten zien vanuit artistieke, historische en culturele invalshoeken en op een actuele en speelse manier presenteren op het online platform en tijdens de jaarlijkse Groene Hartdagen. Door dit te doen vanuit een netwerk van organisaties leggen we een gedegen basis die toekomstbestendig is. We doen dit in combinatie met een vernieuwende aanpak, zodat we tot een goed en duurzaam plan komen dat voor velen aansprekend zal zijn.
Doelstelling
- Online openbaar platform voor culturele, historische en artistieke organisaties waar de organisaties zich presenteren, elkaar ontmoeten, ideeën uitwisselen en activiteiten delen. Ook kan het publiek informatie terugvinden, bijvoorbeeld het programma van de jaarlijkse Groene Hartdagen en zelf Groene Hartdagen samenstellen voor op een ander moment.
- Netwerkorganisatie ontwikkelen op het gebied van kunst, cultuur en historie die verbindend werkt ten aanzien van alle deelnemende organisaties, inhoud ontwikkelt die de kracht van het platteland weerspiegelt, bijeenkomsten organiseert en zorg draagt voor betrokkenheid van alle deelnemers.
- Toolkit voor iedere deelnemende organisatie ontwikkelen om, voor het publiek, zichtbare verbinding te leggen (vlaggen, banners, zadelhoesjes, t-shirts etc.)
- Jaarlijkse gezamenlijke publieksactiviteit met als doel het netwerk levend te houden en te laten groeien. Concept en campagne: Groene Hartdagen ontwikkelen (concept) en het vernieuwende concept bekend maken aan het publiek (campagne): jaarlijkse gemeenschappelijke activiteiten (historische kunstfietsroute) van alle organisaties samen en communicatie en pr in 2022 en 2023.
Project in het kort
Projectnaam: De Groene Hartdagen
Initiatiefnemer: Stichting het Groene HartHuys
Projectpartners: Kunstkring Bodegraven-Reeuwijk en Historische Kring Bodegraven-Reeuwijk
Belanghebbenden:
Contactpersoon: Peter Blanken
Contact: blanken.peter@gmail.com
Regio: Krimpenerwaard
LEADER thema: versterken relatie stad-land
LEADER subsidie: € 168.456,- (subsidie is beschikt, maar op verzoek van de aanvrager is de beschikking teruggedraaid en niet uitbetaald)
Totale projectkosten: € 321.181,-
Looptijd project: 1 januari 2022 tot 31 december 2023 (status: lopend)
Website: www.hetgroeneharthuys.nl