De Gespreide Herberg heeft een mijlpaal bereikt

Omdat we jullie op de hoogte willen houden van de lopende projecten hebben we Elco van den Berg geïnterviewd over zijn project, De Gespreide Herberg. De Gespreide Herberg kreeg eind 2018 het bericht dat de LEADER Polders met Waarden subsidie is toegekend. Provincie Zuid-Holland, Gemeenschappelijke Regeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Europese Unie investeren gezamenlijk 70 duizend euro in De Gespreide Herberg. De herbergjes zijn niet alleen duurzaam en energieneutraal, ze worden waar mogelijk ook gemaakt van gerecycled materiaal. Er worden kleine Herbergjes geplaatst op unieke locaties in de polder, zodat de bezoeker aan de streek langer kunnen genieten van al het moois dat de Alblasserwaard te bieden heeft.

Elco komt binnen met een hele krachtige positieve energie en begint gelijk te vertellen over de mijlpalen van het moment. Het eerste Herbergje is naar buiten zodat aan de afwerking kan worden beginnen en aan het begin van de zomer zullen de eerste mensen slapen in het eerste Herbergje in Langerak.

Hoe is jullie idee ontstaan?

Elco is van oorsprong een horecaman uit de Alblasserwaard. Tijdens zijn werk sprak hij vaak met toeristen die de omgeving zo mooi vonden. Dat heeft hem geleerd de omgeving door de ogen van een toerist te bekijken, en het is zo prachtig. Toen rees de vraag in hem, Waarom gebeurt hier niet méér? Toen hij op bezoek was in het vakantiehuisje van zijn schoonouders in de bossen wist hij het. Wij gaan naar de bossen voor een andere omgeving, en mensen die niet op het platteland wonen willen naar het platteland voor een andere omgeving. Maar het moet wel passen in de omgeving, en je voelt de echte authentieke dorpen het best als je in de omgeving bent. Dit idee vertelde Elco aan iedereen die het wilde horen, zo ook aan de vrouw van Arjan Kraijo, Arjan bleek met een soortgelijk idee rond te lopen. Zo gaat dat met ideeën. Ze besloten samen dat ze een professionele verbindende organisatie willen zijn met zelfvoorzienende, kleinschalige, huiselijke locaties van de streek. Toen is het idee voor De Gespreide Herberg geboren.

Toen het plan er was kwam het moeilijkste deel, het plan omzetten in concrete actie. De Herbergjes moeten natuurlijk gemaakt en geplaatst worden. Voor het maken is er een samenwerking aangegaan met het Da Vinci college. Zij zijn altijd op zoek naar projecten die niet in de la worden gelegd of weer uit elkaar worden gehaald na de oplevering voor hergebruik. Da Vinci College was op zoek naar meer kennis met betrekking tot duurzaamheid en wij ook. Door de samenwerking met Lisanne en Remco Addink, multi entrepeneurs op het gebied van duurzaamheid, heeft het Da Vinci college ook weer veel geleerd en plukken de leerlingen van de toekomst ook de vruchten van deze samenwerking. De leerlingen die werken aan het Herbergje zijn ook trots op wat ze doen en delen dit via sociale media. Elco is daar ook trots op: ‘We hebben samen met het Da Vinci college hebben met verschillende leveranciers aan tafel gezeten, om de theoretische kennis die Remco bezit om te zetten in een praktische oplossingen. We hebben een zoektocht gehad om het verbruik te berekenen, en alles duurzaam en circulair te maken. Eén van de oplossingen is het verwarmen van het Herbergje d.m.v. infrarood. Ik vind het zo leuk om dit te zien.’

Als je terugkijkt op het proces, welke hobbels heb je moeten overwinnen?

Innovatieve projecten gaan vaak over ongebaande paden. Het plaatsen van de Herbergjes was lastiger dan verwacht. Elco: ‘We hadden 30 locaties op het oog, daarvan zijn er uiteindelijk 10 in een kansrijke positie geacht door de gemeenten. Uiteindelijk hebben we maar 1 geschikte locatie waar het principe verzoek is gehonoreerd en we daadwerkelijk een Herbergje kunnen gaan plaatsen. Het voelt heel erg dubbel, aan de ene kant wordt er gestimuleerd door de overheid om te innoveren, en aan de andere kant loop je tegen de bestaande regelgevingen aan. Ik denk dat er veel pioniers zijn die hetzelfde ervaren.

En welke pluspunten kun je noemen?

Er is een klein feestje gevierd toen de aanvraag voor de Leader subsidie was gehonoreerd. Toen kon het zaadje echt gepland gaan worden. Toen de eerste declaraties kwamen moest er nog even een horde worden genomen. Elco: ‘Natuurlijk levert dit een administratieve last op, maar ik vind het wel heel fijn om te weten dat al het subsidiegeld goed verantwoord wordt. Zo hadden we bijvoorbeeld ook de uren administratie in eerste instantie niet gedetailleerd genoeg geregistreerd en dan word je gevraagd het aan te vullen. Maar als het dan eenmaal op orde is, dan loopt het wel door. Het is heel fijn dat de Leader coördinator beschikbaar is om je te helpen. Voor we de aanvraag van de Leader subsidie hebben ingediend hebben we eerst een gesprek gehad met de Leader coördinator en het proces heeft ons echt heel erg geholpen en gedwongen het project echt goed uit te werken en te professionaliseren.  Maar vooral het enthousiasme en de steun die we krijgen van de coördinator is heel erg fijn en je versterkt elkaar’.

We hebben ook al een aantal mooie spin-offs van het Leader project. Zo hebben we een samenwerking met het Leader project De Kluslus, waar afval bouwmaterialen die voorheen werden verwerkt tot grondstoffen, worden hergebruikt. Wij hebben tips gegeven voor de aanvraag van de Leader subsidie, en we zijn hun launching customer geweest, wij waren op zoek naar duurzame bouwmaterialen uit de regio, dus het paste precies.

Wat ook echt heel fijn is, we hebben door de kennis en mogelijkheden die we hebben gekregen ook een volgend project kunnen starten. Slapen in de Molen in Arkel. Deze monumentale molen kwam vrij, en wij hebben de kans gegrepen om er een mooie kleinschalige overnachtingslocatie van te maken voor toeristen. Deze gaat heel snel al open, en daar zijn we heel trots op.

Welke tip kun je iemand met ideeën meegeven?

Elco heeft ook nog tips voor iedereen die rondloopt met een idee. ‘Deel je idee met iedereen die het maar horen wil. Als mensen enthousiast reageren krijg je een boost, en de kritische vragen zorgen ervoor dat je plan beter wordt. Als je veel durft te delen wordt de taart voor iedereen groter, i.p.v. dat jouw deel van het kleine taartje groter.’ Verder wil Elco iedereen ook adviseren contact op te nemen met de Leader coördinator: ‘Niet alleen geeft de coördinator je veel steun, het zorgt echt voor een wisselwerking en je versterkt elkaar. Ook zorgt de steun van bijvoorbeeld de provincie dat je zichtbaarder bent en je een podium krijgt, ook zorgt het dat je aantrekkelijker bent voor andere investeerders. Als Leader achter je staat krijg je echt een boost. Dus ik kan het iedereen aanraden die de administratie altijd goed op orde heeft’

 

Wil je meer weten?